
 

 

ON CAMPUS FOOD/BEVERAGE APPROVAL FORM 

THE FOLLOWING FORM MUST BE COMPLETED AND APPROVED PRIOR TO ANY 

EVENT THAT HAS FOOD AND/OR BEVERAGE INVOLVED. 

DATE: ____________     SCHOOL: _______________________________ 

REQUESTOR: _______________________________________________ 

EVENT: ____________________________________________________ 

PURPOSE OF EVENT: _________________________________________ 

WHAT WILL BE SERVED: ______________________________________ 

Soda, energy drinks, carbonated drinks, fried foods of any kind and artificial sweeteners are never allowed on campus 

for use by students during school hours.  (1/2 hour before first bell and ½ hour after dismissal) per California State Ed 

Code. 

Date of Event: __________________Time of Event: ________________________ 

Periods: (circle one)   1    2    3    4    5    6       Lunch      Before School     After School 

Educational Rationale of Event (Goals and/or Standards Met) ________________ 

 

ANY QUESTIONS PLEASE CONTACT SUSAN LEE, DIRECTOR OF NUTRITION SERVICES AT 378-0568 EXT. 10010 OR slee@auhsd.net 

••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••• 

APPROVED: _________________                          

NOT APPROVED: _____________ 

SIGNATURE: __________________________________________________________DATE: ____________________ 

••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••• 



 
MIDDLE/HIGH SCHOOL-FOOD RESTRICTIONS  

References: Education Code sections 49430, 49431.2, 49431.7, California Code of 

Regulations sections 15575, 15577, 15578, Code of Federal Regulations sections 

210.11, 220.12 

A middle/junior high contains grades 7 or 8, 7 to 9, 7 to 10.  A high school contains 

any of grades 10 to 12. 

Effective from midnight to one-half hour after the end of the official school day. 

Applies to ALL foods sold to students by any entity. 

Sold means the exchange of food for money, coupons, vouchers, or order forms, 

when any part of the exchange occurs on a school campus. 

“Snack” foods must meet one of the following general food standards: 

*Be a fruit, vegetable, dairy, protein, or whole grain item* (or have one of these as 
the first ingredient), or 
*Be a combination food containing at least ¼ cup fruit or vegetable. 
AND must meet the following nutrition standards: 

*≤  35% calories from fat (except nuts, seeds, reduced-fat cheese or part skim 
mozzarella, dried fruit and nut/seed combo, fruit, non-fried vegetables, seafood), 
and 
*<  10% calories from saturated fat (except nuts, seeds, reduced-fat cheese or part 
skim mozzarella, dried fruit and nut/seed combo), and 
*≤  35% sugar by weight (except fruit**, non-fried vegetables, dried fruit and 
nut/seed combo), and 
*<  0.5 grams trans fat per serving (no exceptions), and 
*≤  200 milligrams sodium per item/container (no exceptions), and 
*≤  200 calories per item/container (no exceptions) 
Paired foods: 

*If exempt food(s) are combined with nonexempt food(s) or added fat/sugar they 
must meet ALL nutrition standards above. 
*If two foods exempt from one or more of the nutrition standards are paired 
together and sold as a single item, the item must meet for trans fat, sodium, and 
calories. 
“Entrée” foods must be intended as the main dish and be a: 

*Meat/meat alternate and whole grain rich food, or 
*Meat/meat alternate and fruit or non-fried vegetable, or 
*Meat/meat alternate alone (cannot be yogurt, cheese, nuts, seeds, or meat snacks 

= these are considered a “snack” food). AND 

A competitive entrée sold by District/School Food Service the day of or the day 

after it appears on the reimbursable meal program menu must be: 

*≤ 400 calories, and 
*≤ 35% calories from fat 
*< 0.5 grams trans fat per serving 
A competitive entrée sold by Food Service if NOT on the menu the day of or day 
after or any other entity (PTA, student organization, etc.) must meet one of the 
following general food standards: 
*Be a fruit, vegetable, dairy, protein, or whole grain item (or have one of these as 
the first ingredient), or 
*Be a combination food containing at least ¼ cup fruit or vegetable 
AND meet the following nutrition standards: 

*≤  35% calories from fat, and 
*<  10% calories from saturated fat, and 
*≤  35% sugar by weight, and 
*<  0.5 grams trans fat per serving, and 
*≤  480 milligrams sodium, and 
*≤  350 calories 
A whole grain item contains: 

*The statement “Diets rich in whole grain foods… and low in total fat… may help 
reduce the risk of heart disease…,” or 
*A whole grain as the first ingredient, or 
*A combination of whole grain ingredients comprising at least 51% of the total grain 
weight (manufacturer must verify), or 
*At least 51% whole grain by weight 
** Dried blueberries cranberries, cherries, tropical fruit, chopped dates, or chopped 

figs that contain added sugar are exempt from fat and sugar standards. Canned fruit 

in 100% juice only. 

 

 

 
Groups or individuals selling foods/beverages to students must keep their own 

records as proof of compliance. 

 

 

MIDDLE/HIGH SCHOOL-BEVERAGE RESTRICTIONS 
References: Education Code Section 49431.5, California Code of Regulations Section 

15576, Code of Federal Regulations sections 210.10, 210.11, 220.8, 220.12 

A middle/junior high contains grades 7 or 8, 7 to 9, 7 to 10. 

A high school contains any of grades 10 to 12. 

Effective from midnight to one-half hour after the end of the official school day. 

Applies to ALL beverages sold to students by any entity. 

Sold means the exchange of beverages for money, coupons, vouchers, or order 

forms, when any part of the exchange occurs on a school campus. 

A compliant beverage must be marketed or labeled as a fruit and/or vegetable 

juice, milk, non-dairy milk, water, electrolyte replacement beverage/sports drink, 

or flavored water AND meet all criteria under that specific category. 

Compliant beverages: 

1. Fruit or Vegetable juice: 
     a. ≥  50% juice and 
     b. No added sweeteners 
  c. ≤  12 fl. oz. serving size 
2. Milk: 
     a. Cow’s or goat’s milk, and 
     b. 1% (unflavored), nonfat (flavored, unflavored), and 
     c. Contains Vitamins A & D, and 
     d. ≥  25% of the calcium Daily Value per 8 fl. oz., and 
     e. ≤  28 grams of total sugar per 8 fl. oz. 
     f. ≤  12 fl. oz. serving size 
3. Non-dairy milk: 
     a. Nutritionally equivalent to milk (see 7 CFR 210.10(d)(3), 220.8(i)(3)), and 
     b. ≤  28 grams of total sugar per 8 fl. oz., and 
     c. ≤  5 grams fat per 8 fl. oz. 
     d. ≤  12 fl. oz. serving size 
4. Water: 
     a. No added sweeteners 
     b. No serving size limit 
5. Electrolyte Replacement Beverages (HIGH SCHOOLS ONLY) 
     a. Must be either ≤  5 calories/8 fl. oz. (no calorie) OR ≤  40 calories/8 fl. oz.(low   
calorie) 
     b. Water as first ingredient 
     c. ≤  16.8 grams added sweetener/8 fl. oz. 
     d. 10-150 mg sodium/8 fl. oz. 
     e. 10-90 mg potassium/8 fl. oz. 
     f. No added caffeine 
     g. ≤  20 fl. oz. serving size (no calorie) OR ≤  12 fl. oz. serving size (low calorie) 
 6. Flavored Water (HIGH SCHOOL ONLY) 
     a. Must be either ≤  5 calories/8 fl. oz. (no calorie) OR ≤  40 calories/8 fl. oz. (low 
calorie) 
     b. No added sweetener    
     c. No added caffeine 
     d. ≤  20 fl. oz. serving size (no calorie) OR ≤  12 fl. oz. serving size (low calorie) 
All beverages must be caffeine-free (trace amounts are allowable). 

 

MIDDLE/HIGH SCHOOL-STUDENT ORGANIZATIONS Reference: 

California Code of Regulations Section 15501 

Student organization is defined as a group of students that are NOT associated with 

the curricula or academics of the school or district. 

Effective from midnight to one-half hour after the end of the official school day. 

Student organization sales must comply with all food and beverage standards AND 

all of the following: 

1. Up to three categories of foods or beverages may be sold each 
day (e.g., chips, sandwiches, juices, etc.). 

2. Food or beverage item(s) must be pre-approved by the governing 
board of the school district. 

3. Only one student organization is allowed to sell each day. 
4. Food(s) or beverage(s) cannot be prepared on campus. 
5. The food or beverage categories sold cannot be the same as the 

categories sold in the food service program at that school during 
the same school day. 

In addition to one student organization sale each day, any and all student 

organizations may sell on the same four designated days per year. School 

administration may set these dates. 

 
 

 

  




